nedeľa 23. júla 2017

ANALÝZA: Slovenská cesta na futbalové Euro. Nový tím, nové srdce

Spomínate, čo sa v Plzni dialo vo štvrtok večer? Červené dresy sa proti Kazachstanu nebezpečne trápili, do 74. minúty hanebne prehrávali a reálne sa museli obávať vypískán. Lenže za posledné štvrťhodinu stihli Česi otočiť skóre na 2: 1 a vykročiť za majstrovstvami Európy.

A teraz k tomu obrázku, na ktorom arbiter Strömbergsson končí zápas. V popredí kričí záložník Dočkal, vľavo v červených kopačkách vymrští ruky nad hlavu obrancu Kadeřábek a vpravo šťastím oddychuje unavený defenzívne štít Pavelka. Je to kúzlo nechceného, ​​ale práve tí traja symbolizujú kvalifikačné povstania. Kto by zrovna od nich čakal, že potiahnu národný tím za postupom?Leda snáď tréner Pavel Vrba, ktorý tomu všetkému vymyslel mu stry.

"Svojím spôsobom bezmenní hráči dokázali to isté čo slávny tím s Nedvědom, Jankulovským alebo Barošom. Hrozne si toho cením, "neskrýval kouč.

Sú mladí, draví. Majú guráž

S výnimkou brankára Čecha a kapitána Rosického, ktorý teraz s operovaným kolenom nemusí ponáhľať späť, nemá reprezentácia žiadne mimoriadne osobnosti. Hra niekedy býva kostrbatá, menej technická i menej konštruktívne, v slabších chvíľach je mužstvo náchylné ku školáckymi chybám. Na druhú stranu pri plnom zaujatie dokáže poraziť aj zdanlivo neporaziteľné.

"Sme mladí, draví, máme guráž. Postup sme si zaslúžili.Ale samozrejme vieme, že keď len trochu poľavíme, každý súper nám nafackuje, "sympaticky priznal obranca Kadeřábek, keď v nedeľu večer vyšiel z roztancované šatne. Po víťazstve 2: 1 v Lotyšsku nestriekala šampansk é, aj keď by sa to pristalo. Břinkaly o seba len vychladené plechovky piva. Brankára Čecha museli dlho po zápase loviť na ihrisku, pretože tím si chcel zakričať euforický pokrik. Slávny gólman neponáhľal, podpisoval sa fanúšikom a fotil sa s podávačmi lôpt.

Stratégia úspešného trénera Vrbu znova zapôsobila. Ako v Plzni, kde pred siedmimi rokmi s odloženými hráčmi zažal revolúciu. Nahustil do nich odvážnou ofenzívu, trpezlivou kombináciu, časté útek po krídlach, chytrosť pri štandardných situáciách a čistú hru bez faulov.To isté žiada od reprezentácie. Navyše v zostave zvyčajne uprednostňuje borcov, ktorí majú formu. Bez ohľadu na klubovú príslušnosť. Nenecháva hrať za zásluhy, čo sa prejavilo aj minulý týždeň, kedy po víťaznom zápase s Kazachstanom urobil hneď tri zmeny.

Aj keď to nie je bez chýb (ani v jednom zo 13 pokusov sa nehralo s čistým kontom!), fanúšikovia cítia p ríjemnú zmenu. Rozhodne nečakali, že ľahko podceňovaný tím postúpi dve kolá pred koncom kvalifikácie. Navyše na úkor favoritov Holandska a Turecka. "Náš tréner je dieťa šťasteny, má na to karmu. Kam príde, urobí úspech.Preto som rád, že som v reprezentácii, pretože s ním je úspech zaručený, "usmieval sa plzeňský vodca David Limberský.

Čo môže dokázať nečitateľný tím?

Zrovna Limberský mal skôr nálepku promrhaného talentu, potom si pod Vrbom dvakrát vyskúšal Ligu majstrov a budúci rok hurá do Francúzska na Euro. To je ešte väčšia výzva.

Kým v Lige majstrov bola Plzeň za absolútneho outsidera a počítala každú strelu na bránku, na reprezentačnej úrovni sa Česko báť nemusí.Už len preto, že je neopozerané, v laufe a ľahko nečitateľné.

V novej ére nenastúpilo ešte ani raz v rovnakom zložen í a naposledy boli v základnej zostave iba dvaja hráči, ktorí majú viac ako 30 reprezentačných štartov (Čech - 116, Limberský - 34).

Až 10. júna majstrovstvá Európy začne, český tím rozhodne nebude patriť medzi favoritov. Ale to je vlastne dobre, pretože na seba nemusí upozorňovať vopred.

Nedeľný postup nastal v úplne optimálnu dobu. Mužstvo má teraz osem mesiacov pokoj. Aj keď ešte za mesiac proti Turecku a Holandsku skúsi zabojovať o prvé miesto v skupine, minimálne v štyroch zápasoch si môže tréner Vrba dovoliť znovu skúšať. A to je predsa luxus.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára